Στις 7 Ιουνίου 2023 στο πλαίσιο του μαθήματος ορθοφωνία-αγωγή του λόγου, πραγματοποιήθηκε μια εποικοδομητική και ενδιαφέρουσα συζήτηση στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84, με αφορμή την οπτική αναπηρία και τις σχετικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι καταρτιζόμενοι του Ιεκ ειδικής αγωγής Αγίας Παρασκευής και γενικά οι άνθρωποι με αυτήν την αναπηρία.

Η επίσκεψη περιλάμβανε ξενάγηση στον σταθμό και ηχογράφηση της εκπομπής Τετράδιο με τον Πάνο Καββαδά στην επιμέλεια της εκπομπής και τη Λίλη Φωτοπούλου στον ήχο. Ομιλητές ήταν οι εκπαιδευτές Γιάννης Πλειός και Σάρα Γκανή, με τους καταρτιζόμενους και συνομιλητές Γιώργο Παπαδόπουλο, Στέλιο Πεδουλάκη και Χαράλαμπο Κουτσοπέτρο, άτομα με οπτική αναπηρία, οι οποίοι μοιράστηκαν τις εμπειρίες, τις προκλήσεις και τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο μέλλον στην Ελλάδα.

Οι συμμετέχοντες ανέδειξαν τη σημασία της προώθησης της προσβασιμότητας και της κατανόησης για τις ανάγκες των ατόμων με οπτική αναπηρία. Επισήμαναν την ανάγκη για βελτιωμένες υποδομές, προγράμματα κατάρτισης και ευαισθητοποίησης, καθώς και για περισσότερες ευκαιρίες στην αγορά.

Στη συζήτηση στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84, επίσης αναλύθηκαν θέματα που αφορούσαν την καθημερινότητα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με οπτική αναπηρία. Τέλος, συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν την πρόσβαση σε εκπαίδευση, εργασία, ψυχαγωγία και κοινωνική συμμετοχή, καθώς και την ανάγκη για προσαρμογές και υποστήριξη στην ευρύτερη κοινωνία.